Idealan ručak: Piletina u mangu

po Vasa kuharica

 

Sastojci:

8 komada „Ovako“ pilećih bataka (oko 500 – 600 g)

1 zreli mango

2 crvene paprike

2 češnja bijelog luka

1 mladi luk ili ljubičasti luk

2 limuna (korica i sok)

1 kašika meda

1 kašika maslinovog ulja

2 kašike svježeg peršuna

so

biber

slatka crvena paprika

Priprema:

  1. Od jednog limuna narendajte koricu i pomiješajte sa iscijeđenim sokom, pa u to dodajte med, mljevenu slatku papriku, jedan češanj bijelog luka kojeg je potrebno usitniti i biber. Batake uvaljajte u marinadu i ostavite ih najmanje pola sata da se mariniraju.

2. Marinirane batake poredajte u vatrostalnu zdjelu, prelijte ostatkom marinade pa stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta.

3. Dok se piletina peče, pripremite sočni umak od manga i paprika. Mango ogulite i nasjeckajte na kockice, a paprike očistite od peteljki i sjemenki te ih također nasjeckajte na kockice. Luk izrežite na ploškice, bijeli luk usitnite pa ih kratko prepržite na maslinovom ulju. Zatim, dodati kockice paprike i sok drugog limuna, pa pirjati oko 5-8 minuta. Na kraju dodati kockice manga, sitno nasjeckan svježi peršun, biber i so. Krčkati sve oko 3 minute.

4. Sa vrućim umakom prelijte ispečene batake i poslužite uz kus-kus.

Preporučujemo