Sastojci: 1 šoljica putera, 1,5 šolja rendanog sira, 1 čehno bijelog luka, 1 lovorov list, 2 glavice luka, 1/3 šolje ulja, 150 g paradajza, 1/2 kg mljevenog mesa, 1/2 kg krompira, 1 kg plavog patlidžana, 1 šoljica brašna, 4 šoljice hladnog mlijeka, 2 jaja, so, biber, muskatni oraščić.
Priprema:
1. Patlidžan i krompir očistiti i isjeći na kolutove pa ispržiti na ulju.
2. Posebno izdinstati crni i bijeli luk, dodati mljeveno meso i ostaviti da se dinsta 10 minuta. Dodati so, biber i krčkati još oko pola sata.
3. Polovini krompira složiti u pleh koji je premazan puterom. Preko krompira staviti polovinu mljevenog mesa, zatim posuti rendani sir pa opet krompir, zatim plavi patlidžan pa ostatak mesa.
4. Posebno pripremati bašamel – zagrijati puter, propržiti brašno i dodati mlijeko. Kuhati dok se ne zgusne, sve vrijeme miješajući. Dodati so, biber i oraščić. Umutiti dva jajeta i dodati u sos pa dobro promiješati.
5. Preliti sos preko musake i peći u zagrijanoj rerni na srednjoj temperaturi oko 40 minuta, da dobro porumeni.
6. Kada izvadite musaku iz rerne ostavite da odstoji 15 minuta prije nego što je počnete rezati.