Idealna jesenja poslastica: Palačinke s jabukama i cimetom

po Senan Dervisevic

Vjerujemo da ste do sada pripremali poznatiji recept sa narendanim jabukama, gdje je voće samo dodatak. 

U ovom su receptu jabuke glavne zvijezde, omotane ukusnim i jednostavnim tijestom za američke palačinke i posute cimetom. Ukus cimeta i jabuka u kombinaciji sa tijestom trebalo bi bar malo razvedriti jutro.

Pripremite četiri veće jabuke i isjecite ih na kolutove debele otprilike centimetar.

Sredinu izdubite uz pomoć malih okruglih kalupa za keksiće ili se poslužite nožem. Tijesto pripremite prema receptu u nastavku i umočite svaki kolut.

Položite jabuke na zagrijani pleh i pecite otprilike dva minuta sa svake strane.

Pomiješajte 100 g šećera sa kašičicom cimeta i pospite jabuke odmah nakon pečenja. 

Možete ih poslužiti uz javorov sirup ili karamel sos, ali odlične su i bez preliva.

Sastojci: 

200 g brašna, 

1 paketić praška za pecivo, 

1 kašičica soli, 

1 kašičica šećera, 

250 ml mlijeka, 

1 jaje, 

3 kašičice otopljenog putera

Priprema: 

U posudi najprije pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U sredini napravite rupu pa dodajte mlijeko, jaje i otopljeni puter. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. 

Ako je potrebno, dodajte još mlijeka ili brašna. Kockicom putera premažite zagrijan tiganj pa na njemu pecite manje i deblje palačinke.

Pecite dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane, minut dva.