Idealna pita sa sirom

po Vasa kuharica

Sastojci za tijesto:

4 žumanjka,

150 g šećera,

500 g pšeničnog glatkog brašna,

250 g maslaca,

1dcl vode (otprilike).

Fil:

750 g svježeg sira po izboru,

4 bjelanjka,

6 kašika šećera,

1 kiselo vrhnje,

sok pola limuna,

450 g borovnica.

Priprema:

1. Umutite žumanjke sa šećerom. Dodajte brašno i maslac narezan na kockice. Prstima spajajte maslac s brašnom, dok skroz ne usitnite tijesto i maslac ne nestane. Dodajte vode po potrebi i zamijesite tijesto. Ostavite 45 minuta da se odmara u frižideru.

2. Mutite bjelanjke dok se ne formira čvrsti snijeg. Potom izmiješajte sir, šećer, sok od limuna i vrhnje. Polagano u smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka.

3. Tijesto podijelite na pola i izvaljajte oba dijela na veličinu tepsije. Jedan dio stavite na dno, rasporedite nadjev i posipajte borovnicama. Stavite drugi dio tijesta na vrh i izbodite vilicom otvore. Pecite 45 minuta na 180 stepeni.

Preporučujemo