Sastojci:

1 janjeća plećka,

1 kg krompira,

3 limuna,

2 kašike začina,

1 kašičica ruzmarina,

1 kašičica soli,

biber,

ulje.

Priprema:

  1. Za marinadu oprati i izrendati koru limuna, a zatim iscijediti sok. Dodati kašiku začina, biber i 1 dl ulja pa sve dobro promiješati.
  2. Iskoštiti janjeću plećku pa je zasjeći nožem tako da dobijete ravnu površinu. Meso posoliti i preliti marinadom, a zatim uviti u rolat i zavezati kuharskim koncem.
  3. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Staviti pripremljenu plećku u vatrostanu zdjelu u koju smo nasuli preostalo ulje i 200 ml vode, pa staviti u rernu da se peče.
  4. Dok se meso peče pripremiti krompir, oguliti ga i isjeći na kocke. Ruzmarin usitniti pa posuti po krompiru, začiniti i nasuti malo ulja pa sve promiješati.
  5. Meso izvaditi iz rerne poslije sat pečenja, okrenuti ga i dodati pripremljeni krompir, pa vratiti u rernu da se peče još 40 minuta. Gotovo meso isjeći na komade debljine 2 cm i poslužiti toplo s krompirom i umakom od pečenja.