Ideja za sutrašnji ručak: Marinirana riba na roštilju

po Senan Dervisevic

Ukusna riva sa prilogom kao pozdrav ljetu.

Potrebno je: 

1 kg ribe, 

so, 

biber, 

ulje, 

majčina dušica, 

peršunov list, 

ruzmarin, 

1 glavica bijelog luka, 

1/2 limunovog soka

Priprema:

Za ovaj recept se najčešće koristi pastrmka, ali vi možete izabrati bilo koju ribu. Dobro je očistite i operite. Ribu posolite i pobiberite malo. Isjeckajte začine i dodajte limunov sok, a bijeli luk izgnječite.

Izmiješajte začine, pa dodajte ulje i dobro izjednačite. Svaku ribu napunite marinadom i ostavite sat vremena da riba stoji u marinadi.

Upalite roštilj da se dobro zagrije i poredajte ribu. Pokrijte je folijom da se dobro zapeče sa jedne strane pa je okrenite. Kad je okrenete ne morate je pokrivati više. Kad porumeni sa druge strane, izvadite je i služite uz krompir salatu i riblju čorbicu.