Sastojci:
500 g trešanja,
3 jaja,
5 g maslaca + za premazivanje kalupa,
200 ml mlijeka,
100 ml slatkog vrhnja,
90 g šećera,
1,5 kašika brašna,
mahuna vanilije,
prstohvat soli,
malo naribane korice limuna,
šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
- Zagrijete rernu na 180 stepeni. Operite trešnje i izvadite im košpice te ih u jednom sloju stavljajte u prethodno namašćenu posudu u kojoj ćete ih peći. Možete ih posuti kašikom smeđeg šećera ako nisu dovoljno slatke.
- Zagrijte mlijeko i vrhnje te dodajte maslac da se rastopi. U zdjeli izmiješajte brašno, šećer, so, limunovu koricu i vaniliju te dodajte jedno po jedno jaje, stalno miješajući. U smjesu na kraju dodajte toplo mlijeko s maslacem te dobro izmiješajte i izlijte na trešnje.
- Pecite 30-35 minuta na 180 stepeni ili dok korica ne poprimi zlatnožutu boju. Pospite još topli kolač šećerom u prahu.