Svi volimo da pojedemo pohovan batak, kako mladi tako i djeca, pa i stari. Pohujemo na razne načine obarimo ih, pa od toga skuhamo supicu, a batake ispohujemo. Bataci budu neukusni jer svi sokovi ostanu u supi. Evo načina kako ispohovati batak, a da oni budu jedna cjelina, a u isto vrijeme mekani kao puter. Kad krenete da ih jedte i koskicu bi pojeli koliko su slatki
Sastojci:
2 bataka,
2 karabataka,
3 jaja, brašno,
prezle,
ulje,
so,
biber,
granule bijelog luka.
Priprema:
1. Batake zasjeći do kosti, dobro posoliti, pobiberiti dobro i uvaljati u brašno jaja i prezle. Zatim ponovo u jaja i prezle.
2. U šerpu sipati ulje za dva prsta, pa kad se dobro zagrije spustiti batake da se prže na laganoj termperaturi.
3. Mogu se neko vrijeme poklopiti da omekšaju, pa otklopiti da se lijepo zapeku. Vaditi na papirnu salvetu.