Sastojci:
30 ml maslaca,
2 luka – narezana na tanke kriške,
225 g gljiva iz limenke,
15 ml konjaka,
2 čehna bijelog luka,
dosta svježeg peršuna,
175 g glatkog brašna,
250 ml mlijeka,
125 ml vrhnja,
30 ml sitno nasjeckane ljutike,
kašika zrna zelenog bibera,
300 g listova svježeg špinata,
15 ml maslinovog ulja,
so, biber,
250 g nemasnog svježeg sira,
150 g creme fraiche.
Priprema:
- Maslac rastopite u posudi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, povremeno miješajući.
- Ocijedite gljive, sitno ih nasjeckajte i stavite u posudu. Dinstajte oko 5 minuta, povremeno miješajući.
- Dodajte konjak i čehno bijelog luka. Pojačajte vatru i kuhajte dok se ne smanji količina sokova u posudi, često miješajući.
- Umiješajte peršun, maknite posudu s vatre i odložite da se ohladi.
- U zdjeli pomiješajte brašno s mlijekom i vrhnjem, a zatim dodajte mješavinu gljiva, ljutiku i zrna bibera.
- Sve dobro izmiješajte i oblikujte njoke.
- Njoke kuhajte 10-15 minuta u posoljenoj vodi. Dobro ocijedite i pustite da se ohlade.
- U međuvremenu, operite špinat i dinstajte u posudi s maslinovim uljem, bez dodavanja vode, dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite višak vode. Nasjeckajte kuhani špinat.Dodajte preostali bijeli luk te začinite solju i biberom prema ukusu.
- Ohlađeni špinat pomiješajte sa sirom i creme fraiche. Poslužite njoke uz prilog od krem špinata.