Isprobani recept: Janjetina u pivu

po Vasa Kuharica

 

Pivo može povećati već ionako ogroman raspon okusa kulinarskih specijaliteta, bilo da nam je cilj postići slaganje ili neslaganje piva i hrane. Ono što mu nedostaje po pitanju tanina i kiselosti, dvije vrhunske vinske odlike, pivo nadoknađuje vlastitim kulinarskim kvalitetama

 

Sastojci:

1 kg janjetine

2 luka

200 ml piva

4 mrkve

grančica ruzmarina

4 listića svježe kadulje

50 ml maslinovog ulja

biber u prahu

so

začinsko bilje

Priprema:

  1. Janjetinu narežite na veće komade, natrljajte je s malo soli, začinskim biljem, biberom i propržite na ulju sa svih strana.
  2. Dodajte luk narezan na četvrtine, mrkvu narezanu na kolutiće, ruzmarin, kadulju i pivo.
  3. Janjetinu poklopite i nastavite dinstati na laganoj vatri da meso omekša. Tokom dinstanja meso povremeno podlijevajte vodom.
  4. Janjetinu pripremljenu na ovaj način poslužite uz pečeni krompir.

 

Preporučujemo