Sastojci za tijesto: 700 g glatkog brašna, 250 g maslaca, 100 g krem sira ili kisele pavlake, 100 ml mlijeka, 20 g svježeg kvasca, kašičica šećera, jaje, kašičica soli.
Za nadjev: 200 g pileće salame, 40 g tvrđeg sira – parmezana ili trapista, 200 g blagog kečapa, kašičica vegete, origano po želji, jaje.
Priprema:
1. Prvo pripremite nadjev tako što ćete sitno isjeckati salamu, narendati sir, dodati kečap i začin i sve dobro promiješati. Možete umiješate i origano.
2. Potom izmrvite kvasac, prelijte toplim mlijekom, dodajte šećer i kašičicu brašna, pa sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
3. U polovinu spremljenog brašna dodajte nadošli kvasac, omekšani maslac, krem sir ili kiselu pavlaku, jaje i so. Sve dobro zamijesite dodajući potom postepeno i preostalo brašno. Dobijeno tijesto odmah podijelite na 2 dijela, pa svaki dio razvaljajte debljine 0,5 cm i prečnika 35 puta 35 cm.
4. Jedan dio premažite pripremljenom nadjevom, pa poklopite drugim dijelom tijesta. Sijecite potom krugove, presavijte i iscrtaje štapićem da izgleda kao zatvorena školjka. Pripremljene školjke stavite u pleh obložen papirom za pečenje, premažite razmućenim jajetom i pecite u rerni oko 20 minuta na 200 stepeni.