Italijanski klasik: Mesne okruglice u umaku od paradajza

po Vasa Kuharica

Okruglice od mljevenog mesa italijanski su klasik koji se tradicionalno služi sa špagetima i umakom od paradajza. No, može se jesti i na velik broj drugih načina – naprimjer u sendviču ili na pizzi.

Sastojci za okruglice:

450 g mljevene junetine

1 jaje

1/2 sitno sjeckanog luka

1 čehno sitno sjeckanog bijelog luka

2 kašike prezle

2 kašike parmezana

2-3 kašike mlijeka

1 kašika sjeckanog svježeg peršuna

1/2 kašičice soli

prstohvat bibera

Sastojci za umak:

1-2 kašike ulja

1 manji luk

1 čehno bijelog luka

1 srednje velika mrkva

1 konzerva sjeckanog paradajza

1 čaša vode

1 kašičica šećera

so, biber

svježi ili sušeni bosiljak i origano

parmezan za posipanje

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke pa rukama mijesite dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu. Oblikujte čvste kuglice veličine oraha i slažite na tanjir do korištenja. Važno je da su okruglice čvrste kako se ne bi raspale za vrijeme kuhanja pod pritiskom.
  2. U ekspres lonac stavite 1-2 kašike ulja pa kad se zagrije dodajte luk i dinstajte 2-3 minute. Zatim dodajte sitno naribanu mrkvu i sitno sjeckani bijeli luk te dinstajte još 2-3 minute. Zalijte sjeckanim paradajzom i s oko 200 ml vode, ubacite okruglice i zatvorite ekspres lonac.
  3. Kuhajte na jakoj vatri dok ne počne šištati ili dok para ne počne izlaziti kroz ventil, zatim smanjite vatru i kuhajte još 15 min.
  4. Lonac stavite pod mlaz hladne vode kako bi se potpuno ohladio i zatim ga oprezno otvorite – znate već kako to ide. Ako ne znate, svakako pročitajte upute za korištenje svog ekspres lonca prije nego krenete kuhati.
  5. U jelo dodajte još začine, sve dobro promiješajte i pomiješajte s kuhanom tjesteninom.
  6. Poslužite posipano ribanim parmezanom.

 

Preporučujemo