Okruglice od mljevenog mesa italijanski su klasik koji se tradicionalno služi sa špagetima i umakom od paradajza. No, može se jesti i na velik broj drugih načina – naprimjer u sendviču ili na pizzi.
Sastojci za okruglice:
450 g mljevene junetine
1 jaje
1/2 sitno sjeckanog luka
1 čehno sitno sjeckanog bijelog luka
2 kašike prezle
2 kašike parmezana
2-3 kašike mlijeka
1 kašika sjeckanog svježeg peršuna
1/2 kašičice soli
prstohvat bibera
Sastojci za umak:
1-2 kašike ulja
1 manji luk
1 čehno bijelog luka
1 srednje velika mrkva
1 konzerva sjeckanog paradajza
1 čaša vode
1 kašičica šećera
so, biber
svježi ili sušeni bosiljak i origano
parmezan za posipanje
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke pa rukama mijesite dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu. Oblikujte čvste kuglice veličine oraha i slažite na tanjir do korištenja. Važno je da su okruglice čvrste kako se ne bi raspale za vrijeme kuhanja pod pritiskom.
- U ekspres lonac stavite 1-2 kašike ulja pa kad se zagrije dodajte luk i dinstajte 2-3 minute. Zatim dodajte sitno naribanu mrkvu i sitno sjeckani bijeli luk te dinstajte još 2-3 minute. Zalijte sjeckanim paradajzom i s oko 200 ml vode, ubacite okruglice i zatvorite ekspres lonac.
- Kuhajte na jakoj vatri dok ne počne šištati ili dok para ne počne izlaziti kroz ventil, zatim smanjite vatru i kuhajte još 15 min.
- Lonac stavite pod mlaz hladne vode kako bi se potpuno ohladio i zatim ga oprezno otvorite – znate već kako to ide. Ako ne znate, svakako pročitajte upute za korištenje svog ekspres lonca prije nego krenete kuhati.
- U jelo dodajte još začine, sve dobro promiješajte i pomiješajte s kuhanom tjesteninom.
- Poslužite posipano ribanim parmezanom.