Sastojci:
600 g glatkog brašna,
350 ml mlakog mlijeka,
4 kašike ulja,
pola praška za pecivo,
1 vrećica suhog kvasca + malo šećera i brašna za dizanje kvasca,
1 jaje,
200-250 g maslaca (za premazivanje krugova tijesta),
2 kašičice soli.
Za premazivanje prije pečenja:
1 jaje,
malo soli,
susam.
Za slatku varijantu: U tijesto dodajte 1 ribanu koricu limuna ili narandže, 1 vanilin šećer, 1 kašičicu arome vanilije te 3 kašike šećera u prahu.
Punjenje (slano): Slani sir, sirni namaz, pureća šunka, pureća šunka-sir, sir+špinat.
Punjenje (slatko): Nutella, razni pekmezi, nadjev od mljevenih lješnika i šećera ili maka, oraha, badema.
Priprema:
- Suhi ili svježi kvasac, brašno, šećer i malo toplog mlijeka umutite i ostavite da se digne.
- U zdjeli dobro izmiješajte brašno, prašak za pecivo i so te dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko koje ste izmiješali s uljem i na kraju jedno jaje. Umijesite glatko tijesto.
- Kad ste umijesili tijesto, podijelite ga na 8 loptica. Izvaljajte tijesto u krug promjera 15-20 cm i to tako da kad izvaljate prvi krug na njega posložite tanko rezane ili ribane kriške maslaca (ili dobro omekšali maslac nanesite kistom ili kašikom) pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako sve dok ne dođete do osmog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.
- Tako složeno tijesto dobro razvaljajte ukrug do debljine ispod jednog centimetra. Prerežite prvo na 4 dijela, pa svaku četvrtinu još na 4 dijela ako želite veće kroasane ili na 6 dijelova ako želite manje kroasane.
- Kroasane punite nadjevom koji želite, bilo slatkim ili slanim. Punite od šireg dijela kašičicom, pritisnite dobro da nadjev ne izađe tokom pečenja i zarolajte u pužiće, odnosno, u formu kroasana. Složite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i pustite da kroasani se dižu 30-45 minuta.
- Upalite rernu da se grije i u međuvremenu premažite kroasane smjesom od jednog jajeta i soli te posipajte susamom ili nekim drugim sjemenkama koje volite (kod slanih kroasana).
- Pecite na 200 stepeni 20-25 minuta, odnosno dok kroasani ne poprime lijepu, zlatnu boju.