Izbjegnite greške kod pripreme mesnih okruglica

po Senan Dervisevic

Mesne okruglice volimo na sve načine – pečene u tavi, u finom umaku, supi ili sendviču. Naučite kako izbjeći najčešće greške kod pripreme ovih kuglica, koje svi vole.  

1. Niste začinili smjesu mesa – Ako vam se ikad dogodilo da ste zamijesili smjesu za mesne okruglice, a zaboravili je začiniti, vrlo je vjerovatno da ste zakolutali očima nakon što ste probali gotovo jelo koje je bilo bezukusno.

Dobro začinite smjesu solju i biberom prije nego što je počnete oblikovati u okruglice. Ako niste sigurni u omjere začina, napravite probni uzorak. Oblikujte manju mesnu okruglicu pa je kratko ispecite i probajte.

2. Mesu niste dodali vlažnu komponentu – Kod izrade mesnih okruglica presudno je dodati smjesi neki vlažni sastojak, poput jajeta ili prezle (ili hljeba) natopljenih u mlijeko. U suprotnom, mesne okruglice stisnut će se tokom termičke obrade i biti veoma tvrde.

3. Predugo ste miješali meso – Miješenje tijesta za hljeb ili za kekse u nama je razvilo “kulinarski nagon” zbog kojeg mislimo kako svaku smjesu moramo dobro, dobro razraditi i povezati. Mesne okruglice su iznimka. Smjesu je potrebno zamiješati rukama dovoljno dugo kako bi se svi sastojci povezali. Pretjeranim miješenjem dobit ćete veoma tvrde okruglice.

4. Niste dobro oblikovali mesnu smjesu – Nemojte oblikovati mljeveno meso u okruglicu kao da pravite grudu od snijega, jer ćete dobiti tvrdu, gumastu i žvakastu mesnu okruglicu koja će biti skoro nejestiva.

Nježno oblikujte okruglice, tek toliko da se formira oblik. Moraju ostati rahle, ali se ne smiju raspadati. Kako biste lakše oblikovali mesnu smjesu, namočite ruke u vodu ili ih pokapajte sa malo ulja. Nježno oblikujte okruglice, tek toliko da dobiju oblik.

5. Niste napravili okruglice iste veličine – Bilo da ih pečete ili kuhate u umaku, iznimno je važno da su mesne okruglice iste veličine. U suprotnom, one manje će se prekuhati i ostati suhe, a veće se neće dovoljno termički obraditi i ostat će sirove. Ručak ne bi trebao biti lutrija.