Jedan je irski gulaš: Najmekše meso u marinadi od crvenog vina

po Vasa Kuharica

Nema konkurencije dobrom gulašu, a znaju to i Irci koji su pronašli idealan recept s kojim, izgleda, vole začiniti razna jela.

Sastojci:

1 kg janjetine

marinada od crvenog vina

800 g krompira

2 mrkve

500 g luka

2 lista lovora

1 l mesnog temeljca

1 kašika isjeckanog peršuna

so, biber

Priprema:

  1. Janjetinu izrežite na komade pa marinirajte u prethodno pripremljenoj marinadi barem dva sata.
  2. Krompir ogulite, operite i izrežite na četvrtine, a luk i mrkvu isijecite na kolutiće.
  3. U lonac složite red krompira, red luka, red janjetine koju ste prethodno ocijedili od marinade, zatim još red luka i krompira, pa dodajte temeljac i toliko vode da prekrije sastojke.
  4. Potom dodajte listove lovora ako ih niste dodavali u marinadu, te začinite solju i biberom.
  5. Poklopite posudu, te zagrijavajte do ključanja. Kada gulaš proključa nastavite kuhati na laganoj vatri, bez miješanja, dok krompir ne omekša.
  6. Prije posluživanja pospite svježe isjeckanim peršunom.

Marinada od crvenog vina:

500 ml crvenog vina

3 glavice bijelog luka, zgnječene

2 supene kašike isjeckanog ruzmarina ili majčine dušice

1 supena kašika mljevenog crnog bibera

Priprema marinade:

Najbolje je luk zgnječiti odmah, te biber samljeti direktno u mješavinu. Ukoliko vam nisu dostupni svježi začini možete koristiti i suhe. Mješavinu dobro utrljajte u meso, te meso pažljivo posložite u posudu i prelijte ostatkom mješavine. Ova marinada izvrsna je za mariniranje većih komada janjetine ili teletine.

Preporučujemo