U zimskim danima, suho voće je veoma često na našoj trpezi. Ono nam daje energiju, ukusno je, a može biti veoma lijepo i kao sastojak nekih kolača.

Sastojci:

5 jaja

350 g brašna

200 g šećera

4 kašike ruma

250 g maslaca

100 g suhih brusnica

100 g grožđica

100 g oguljenih nasjeckanih badema

naribana korica 1 limuna

1 vrećica vanilin šećera

1 vrećica praška za pecivo

Za ukrašavanje:

šaka grožđica, sjeckanih badema i brusnica glazura od bijele čokolade

150 g bijele čokolade

100 ml slatkog vrhnja

1 vrećica vanilin šećera

Priprema:

  1. Suho voće prelijte rumom i ostavite po strani dvadesetak minuta.
  2. Pjenasto umutite maslac, šećer, jaja i vanilin šećer. U smjesu s maslacem umiješajte brašno koje ste prije prosijali s praškom za pecivo. Ocijedite voće i dodajte ga u tijesto. Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a zidove obilno namažite maslacem pa posipajte brašnom. U kalup ulijte tijesto i stavite u već zagrijanu pećnicu na 180 stepeni pa pecite 60 minuta. Ostavite ga da se hladi u kalupu, a kad postane mlak, stavite ga da se do kraja ohladi na rešetki.
  3. Za glazuru natrgajte čokoladu pa zdjelicu stavite iznad pare da se čokolada otopi zajedno sa slatkim vrhnjem. Uz miješanje dodajte i vanilin šećer. Maknite s pare pa kad se počne stvrdnjavati, prelijte je preko kolača. Dok je glazura još mekana, kolač posipajte suhim voćem.