U zimskim danima, suho voće je veoma često na našoj trpezi. Ono nam daje energiju, ukusno je, a može biti veoma lijepo i kao sastojak nekih kolača.
Sastojci:
5 jaja
350 g brašna
200 g šećera
4 kašike ruma
250 g maslaca
100 g suhih brusnica
100 g grožđica
100 g oguljenih nasjeckanih badema
naribana korica 1 limuna
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica praška za pecivo
Za ukrašavanje:
šaka grožđica, sjeckanih badema i brusnica glazura od bijele čokolade
150 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
Priprema:
- Suho voće prelijte rumom i ostavite po strani dvadesetak minuta.
- Pjenasto umutite maslac, šećer, jaja i vanilin šećer. U smjesu s maslacem umiješajte brašno koje ste prije prosijali s praškom za pecivo. Ocijedite voće i dodajte ga u tijesto. Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a zidove obilno namažite maslacem pa posipajte brašnom. U kalup ulijte tijesto i stavite u već zagrijanu pećnicu na 180 stepeni pa pecite 60 minuta. Ostavite ga da se hladi u kalupu, a kad postane mlak, stavite ga da se do kraja ohladi na rešetki.
- Za glazuru natrgajte čokoladu pa zdjelicu stavite iznad pare da se čokolada otopi zajedno sa slatkim vrhnjem. Uz miješanje dodajte i vanilin šećer. Maknite s pare pa kad se počne stvrdnjavati, prelijte je preko kolača. Dok je glazura još mekana, kolač posipajte suhim voćem.