Ako ste kao dijete voljeli sutlijaš onda će vam se svidjeti i ova čokoladna varijana. Servirajte sutlijaš u male posude, pospite lješnikom i kakao prahom

 

Sastojci: 

120 g riže

50 g čokolade od 70% kakaa

1 kesica crnog čaja

100 ml bijelog vina

70 g nasjeckanih lješnika

40 g putera

1 kašika šećera u prahu

prstohvat soli

 

Priprema:

  1. Nasjeckajte lješnike i čokoladu pa ostavite sa strane.
  2. Od jedne kesice čaja napravite oko 600 ml tečnosti, ostavite da stoji oko četiri minute pa izvadite kesicu.
  3. Polovinu putera stavite u šerpu i pustite da se otopi, dodajte rižu i kratko dinstajte, oko dvije minute.
  4. Sipajte vino i ostavite da krčka kratko. Nakon toga malo po malo dodajte čaj i ostavite da se riža kuha 18-20 minuta. Riža treba da bude mekana ali poprilično tečna, možda vam cijela količina čaja neće biti potrebna.
  5. Nakon što je riža skuhana dodajte njaseckane lješnike i šećer (slobodno dodajte još šećera ako volite slađe), dobro promiješajte pa sklonite sa vatre. Zatim dodajte čokoladu i preostali puter, promiješajte, poklopite i ostavite da stoji pet minuta, otklopite pa još jednom promiješajte.
  6. Servirajte u male posude, pospite lješnikom i kakao prahom.