Jednostavna priprema: Čokoladna pita

po Vaša Kuharica

Sastojci za tijesto:

250 g brašna,

60 g šećera,

malo soli,

150 g margarina ili maslaca,

1 jaje.

Krema:

150 g čokolade tamne,

140 g margarina ili maslaca,

4 kašike kakaa,

malo soli,

4 jaja,

150 g šećera,

3 kašike pavlake.

Priprema:

  1. U posudi pomiješati brašno, šećer, so, maslac i jaje. Sve umiješati kašikom dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. Razvući u kalup 26 cm do ivice i staviti na 180 stepeni oko 15 minuta da se zapeče. Prije stavljanja tijesta u rernu tijesto nabockati viljuškom.
  2. Za kremu na pari otopiti margarin ili maslac, čokoladu i kakao. U drugu zdjelu mikserom izmiješati jaja i šećer te dodati pavlaku. U smjesu od jaja dodati otopljene sastojke i kratko izmiksati.
  3. Izvaditi tijesto iz rerne te staviti nadjev i smanjiti temperaturu na 150 stepeni i ostaviti da se peče oko 40 minuta.
  4. Pečeni kolač izvaditi i ohladiti na sobnoj temperaturi, pa nakon toga u frižideru.

 

Preporučujemo