Jednostavne i lagane: Palačinke sa špinatom i sirom

po Vasa Kuharica

Palačinke su jedno od najpopularnijih jela na našim prostorima, a kako i ne bi bile kad su svestrane i možemo ih spremiti na bezbroj načina. Punjene špinatom, sirom i tikvicama, koje mogu biti sjajno toplo predjelo, ali i glavno jelo uz neku dobru salatu.

Sastojci:

250 g brašna

2 dl mlijeka

3,5 dl vode

2 jaja

malo soli

1 kašika ulja

Nadjev:

500 g špinatga

500 g svježeg sira

1 čašica kisele pavlake

po želji so, biber

Preljev:

2 jaja

2 čaše jogurta

malo sira gaude

malo soli

Priprema:

  1. U brašno dodati jaja, vodu, mlijeko, malo soli i umutiti glatko tekuće tijesto za palačinke.
  2. Ispeći palačinke i ostaviti ih da se hlade.
  3. U vodu staviti listove špinata, kratko prokuhati, isprati pod mlazom hladne vode i sitno nasjeckati.
  4. U posudu staviti svježi sir, dodati sjeckan špinat, kiselu pavlaku, so i biber, pa sve izmiješati.
  5. Premazati palačinke nadjevom, srolati ih i redati u vatrostalnu posudu ili pleh.
  6. Umutiti jaja sa jogurtom i posoliti. Preliti smjesu preko palačinki, preko naribati malo sira, pa zapeći u pećnici zagrijanoj na 220 stepeni oko 15 minuta. Servirati tople.

 

 

 

Preporučujemo