Jednostavno i brzo: Kako pripremiti bešamel umak bez greške

po Vasa Kuharica

Iako se čini veoma jednostavnim, bešamel umak mnogima zadaje glavobolju jer se pri kuhanju stvore grudice ili umak zapravo ne uspije kako smo željeli. Za idealan bešamel postoji nekoliko pravila, a najvažnije je da pri kuhanju koristimo jednaku količinu maslaca i brašna.

Drugo pravilo je da mlijeko zagrijemo prije dodavanja u maslac i brašno kako bi se umak što bolje sjedinio, a mi izbjegli grudice. Također, snažno miješanje je nezaobilazno jer se grudice ipak mogu pojaviti ukoliko ih odmah ne rastvorimo.

Sljedeći recept odnosi se na bešamel umak za dvije porcije ili tri manje porcije, naprimjerice kod djece. Ako želite pripremiti umak za više osoba, jednostavno udvostručite ili utrostručite recept, ovisno o broju osoba za koje kuhate.

Sastojci:

50 g brašna

50 g maslaca

600-750 ml vrućeg mlijeka

1/3 kašičice muškatnog oraščića

biber i so

 

Priprema:

  1. Na otopljenom i zagrijanom maslacu nekoliko minuta pržite brašno i kontinuirano miješajte. Potrebno je izbjeći tamnjenje maslaca. Zatim ulijte vruće mlijeko i neprestano miješajte kako biste izbjegli grudice.
  2. Umak potom začinite s malo soli, bibera i poželjno muškatnog oraščića za idealnu aromu.
  3. Umakom zatim prelijte razne tjestenine uz dodatak kuhanog ili blanširanog povrća. Odlične kombincije su tjestenine sa špinatom ili blitvom prelivene bešamel umakom, kao i razne musake, lazanje s povrćem ili mesom te njoki s naprimjer gljivama.
  4. Iako je bešamel umak omiljen za korištenje uz tjestenine, poželjna je njegova umjerena konzumacija zbog slabe nutritivne vrijednosti, a velike kaloričnosti.

 

Preporučujemo