Jednostavno i brzo: Oslić u bijelom vinu

po Vasa Kuharica

Riba se preporučuje makar jednom sedmično jer je izuzetno zdrava i prija našem organizmu. Jedna od omiljenih riba mnogima jeste oslić i to sa razlogom – veoma je jednostavna za pripremu, a ukus je odličan.

Sastojci:

350 g fileta od oslića

pola kašičice crvene paprika i curryja

2 čehna bijelog luka

2 dl bijelog vina

1,5 dl maslinovog ulja

2 dl vrhnja

2 kašike kapara

1 kašičica korijandera

 

Priprema:

  1. Filete ribe pospite oštrim brašnom i ispecite ih u maslinovom ulju.
  2. Filete jednom okrenite i izvadite van. Posložite ih na papirni ručnik da bi se upila suvišna masnoća.
  3. Na preostalo ulje dodajte sitno nasjeckane kapare i bijeli luk, sve kratko propržite. Zalijte sve bijelim vinom, dodajte crvenu papriku, korijander i curry pa prodinstajte dok se tekućina ne reducira na polovinu.
  4. Dodajte file od oslića te zalijte vrhnjem i prodinstajte dok vrhnje ne prokuha.

Preporučujemo