Kremasti liker od jaja, mlijeka, slatkog vrhnja i ruma neće vas ostaviti ravnodušnima
Sastojci:
4 žumanca
4 bjelanca
100 g šećera
2 čašice bijelog ruma
3 čašice viskija
4 dl mlijeka
4 dl slatkog vrhnja
cimet
Priprema:
- Odvojte žumanca i bjelanca.
- U dublju psudu sipajte bjelanca i najsporijom brzinom umutite ih u snijeg, ali ne previše krut, a potom polako dodajte 50 g šećera i dalje lagano muteći.
- Žumanca koja ste također umutili s 50 g šećera lagano dodajte u snijeg od bjelanaca. U dobijenu smjesu lagano dodajte alkohol, a zatim mlijeko i 2 dl slatke pavlake. Sve ovo treba raditi lagano, da smjesa ostane vazdušasta. Dodati ostatak umućene slatke pavlake.
- Liker služite u šoljicama za punč, a ako ih nemate, koristite običnu šoljicu za kafu, koju ćete ukrasiti cimetom.