Jednostavno za pripremu: Kocke od rogača i jabuka

po Senan Dervisevic

Danas se rijetko prave kolači s rogačem, a ono što ga čini posebnim je to što je sličan čokoladi, a zdraviji je, pa se često umjesto čokolade dodaje u razne slastice.  

Sastojci:

4 velike jabuke

1 kašika cimeta ili začina za medenjake

4 jaja

1 vanilin šećer

pola šoljice šećera

1 šoljica glatkog brašna

pola šoljice mlijeka

pola šoljice ulja

1 prašak za pecivo

100 g mljevenog rogača

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na na 200 stepeni.

2. Jabuke ogulite i izrendajte na krupnu rendu, pospite ih cimetom ili začinom za medenjake i promiješajte.

3. Žumanca odvojite od bjelanaca. Bjelanca izmiksajte u čvrsti snijeg.

4. Žumanca pjenasto izmiksajte sa šećerima, zatim dodajte ostale sastojke – jabuke, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i rogač, izmiksajte da se spoji.

5. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanaca.

6. Smjesu izlijte u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje, poravnajte i stavite peći oko 30 minuta.

7. Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Nju pripremite tako da na laganoj vatri rastopite čokoladu zajedno s uljem.