Danas se rijetko prave kolači s rogačem, a ono što ga čini posebnim je to što je sličan čokoladi, a zdraviji je, pa se često umjesto čokolade dodaje u razne slastice.
Sastojci:
4 velike jabuke
1 kašika cimeta ili začina za medenjake
4 jaja
1 vanilin šećer
pola šoljice šećera
1 šoljica glatkog brašna
pola šoljice mlijeka
pola šoljice ulja
1 prašak za pecivo
100 g mljevenog rogača
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na na 200 stepeni.
2. Jabuke ogulite i izrendajte na krupnu rendu, pospite ih cimetom ili začinom za medenjake i promiješajte.
3. Žumanca odvojite od bjelanaca. Bjelanca izmiksajte u čvrsti snijeg.
4. Žumanca pjenasto izmiksajte sa šećerima, zatim dodajte ostale sastojke – jabuke, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i rogač, izmiksajte da se spoji.
5. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanaca.
6. Smjesu izlijte u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje, poravnajte i stavite peći oko 30 minuta.
7. Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Nju pripremite tako da na laganoj vatri rastopite čokoladu zajedno s uljem.