Jela bez mesa: Pizza sa špinatom

po Vasa kuharica

Sastojci:

400 g mladog špinata,

so,

2 kašike crnih maslina,

200 g pasiranog paradajza,

1 kašičica šećera,

1 kašika soka od limuna,

1 kašičica sušenog origana,

biber,

gotovo tijesta za pizzu,

120 g naribanog sira cheddar,

4 jaja.

Priprema:

1. Operite špinat, stavite ga u posudu, prelijte kipućom slanom vodom te ostavite da odstoji 2 minute. Ocijedite, stavite u hladnu vodu te ostavite da se ohladi. Prebacite u sito, dobro istisnite te grubo narežite.
2. Narežite masline.
3. Kuhajte oko 5 minuta paradajze, šećer, sok od limuna i origano. Posolite i pobiberite.
4. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Stavite tijesto za pizzu na papir za pečenje. Raspodijelite po tijestu umak od paradajza i špinat, ali na sredini ostavite mjesta.
5. Pospite sirom i maslinama. Na sredinu stavite jaja. Pecite oko 10 minuta, dok se žumance ne stvrdne, a potom začinite.

Preporučujemo