Jokširski puding: Prilog uz mnoga jela

po Vasa Kuharica

Tradicionalni engleski Yorkshire Pudding nema nikakve veze s onim što mi pomislimo kad se spomene puding. Jokširski puding je prozračno tijesto koje se servira uz tradicionalni nedjeljni engleski ručak, s pečenim mesom i umakom.

Izvorno, Jorkširski puding je nastao kao hrana za siromašne, u vrijeme kada ljudi nisu imali novca za meso, ali su uvijek imali brašno, jaja i mlijeko, dodali bi malo masnoće od bilo kakvog mesa i gozba je mogla početi!  Prvi recept pojavio se 1737. godine pod nazivom Dripping Pudding. Ovaj puding odlična je zamjena za hljeb uz sve vrste pečenja ili gulaše, a sjajan je i kad se jede samostalno, kao “snack”.

Sastojci:

120 g brašna

1/2 šoljice mlijeka

2 jaja

3 kašike maslaca

so

Priprema:

  1. Pomiješajte so i brašno. U sredini smjese napravite rupu pa dodajte mlijeko i vodu. Promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  2. U posebnoj posudi istucite jaja i dodajte tijestu pa dobro promiješajte.
  3. Tijesto ostavite u frižideru na najmanje jedan sat ili preko noći.
  4. Nakon toga ugrijte pećnicu na 200 stepeni i namastite kalup za muffine maslacem. Izvadite tijesto iz frižidera i razdijelite ga po rupama u kalupu.
  5. Pecite oko 20 minuta dok ne dobiju boju.

Preporučujemo