Tradicionalni engleski Yorkshire Pudding nema nikakve veze s onim što mi pomislimo kad se spomene puding. Jokširski puding je prozračno tijesto koje se servira uz tradicionalni nedjeljni engleski ručak, s pečenim mesom i umakom.
Izvorno, Jorkširski puding je nastao kao hrana za siromašne, u vrijeme kada ljudi nisu imali novca za meso, ali su uvijek imali brašno, jaja i mlijeko, dodali bi malo masnoće od bilo kakvog mesa i gozba je mogla početi! Prvi recept pojavio se 1737. godine pod nazivom Dripping Pudding. Ovaj puding odlična je zamjena za hljeb uz sve vrste pečenja ili gulaše, a sjajan je i kad se jede samostalno, kao “snack”.
Sastojci:
120 g brašna
1/2 šoljice mlijeka
2 jaja
3 kašike maslaca
so
Priprema:
- Pomiješajte so i brašno. U sredini smjese napravite rupu pa dodajte mlijeko i vodu. Promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- U posebnoj posudi istucite jaja i dodajte tijestu pa dobro promiješajte.
- Tijesto ostavite u frižideru na najmanje jedan sat ili preko noći.
- Nakon toga ugrijte pećnicu na 200 stepeni i namastite kalup za muffine maslacem. Izvadite tijesto iz frižidera i razdijelite ga po rupama u kalupu.
- Pecite oko 20 minuta dok ne dobiju boju.