Juneći gulaš s kestenima

po Vasa kuharica

Sastojci:

 

1 kg junetine,

250 g kuhanih kestena,

1 mrkva,

1 korijen peršuna,

2 luka,

3-4 čehna bijlog luka,

2-3 krompira,

1 kašičica pirea od paradajza,

1 kašičica crvene mljevene paprike,

peršunov list,

2 lista lovora,

2 dl vina,

so, biber, maslinovo ulje.

 

Priprema:

 

  1. Meso izrežite na kockice i prepržite ga u tavi na malo masnoće (možete ga prije prženja uvaljati i u brašno). U većem loncu na maslinovom ulju dinstajte na laganoj vatri nasjeckani luk dok ne postane staklast (luka mora biti dosta jer on daje gustoću).

 

  1. Ubacite sitno narezanu mrkvu i peršun te kratko pirjajte. Dodajte meso i zalijte mesnim temeljcem ili vodom, a zatim i vinom. Ubacite lovorov list, nasjeckani bijeli luk, peršun, pire od paradajza te pustite da se kuha na laganoj vatri dok meso ne omekša, otprilike dva sata.

 

  1. Krompir dodajte pri kraju kuhanja zajedno s kestenima, da se ne raspadnu. Začinite. Poslužite toplo.

 

Preporučujemo