Junetina u saftu

po Vaša Kuharica

Sastojci:

800 g junetine,

180 g suhog mesa,

so i biber,

ulje,

300 g mrkve,

2 glavice luka,

3 čehna bijelog luka,

2 dl goveđe supe,

2 dl crvenog vina,

1 kašika majčine dušice,

1 kašičica bosiljka,

1 kašičica origana,

1 dl paradajz soka,

30 g maslaca,

3 kašike brašna,

200 g malih glavica luka,

150 g crnih maslina bez košpica.

Priprema:

  1. U tavi propržiti na malo ulja suho meso dok ne postane hrskavo. Izvaditi ga i ostaviti sa strane. Na istom ulju propržiti komadiće junetine, prethodno začinjene i pobrašnjavljene. I njih izvaditi sa strane.
  2. U istoj tavi prodinstati luk i mrkvu – 10 minuta. Na samom kraju dinstanja dodati bijeli luk.
  3. U tavu dodati sok od paradajza. Sjediniti meso i suho meso s povrćem i sve začiniti majčinom dušicom i drugim začinima po ukusu.
  4. Sve sastojke presuti u vatrostalnu posudu uz dodatak maslina i suhog mesa pa preliti supom i vinom u razmjeri 1:1. Promiješati i staviti u zagrijanu rernu na 190 stepeni i peći 60–120 minuta. Nakon toga dodati proprženi na maslacu sitni luk i vratiti u rernu na još 10 minuta.
  5. Koliko će se jelo kuhati u rerni zavisi od toga kakvog je kvaliteta meso.

 

Preporučujemo