Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Kada je tačno nastao još nije utvrđeno: Puding omiljena slastica

po Vasa kuharica 15/12/2019
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Kako i kada je tačno nastao puding teško je sa sigurnošću utvrditi. Poznato je samo da je u pitanju Srednji vijek, ali se ne zna tačan datum i izumitelj.
Praškasta mješavina Francuzi su, naime, slično nazivali sve kuhano, dok su Englezi ime puding davali samo slasticama kuhanim u kalupu na pari.

Nekadašnji nabujci i kohovi od riže, prezle, sira i drugih sastojaka, koji bi nastajali zahvaljujući jajima bili su vrlo omiljeni, posebice u građanskim kućama. Puding u današnjem smislu, napravljen industrijskom proizvodnjom u obliku praškastih mješavina, nastao je tek poslije Drugog svjetskog rata.

Dr. August Oetker je nekoliko godina nakon izuma praška za pecivo (1891. godine) izumio i Origina puding koji se do tada spravljao onako kako je koja domaćica znala. No, nakon ovog izuma puding je postao gotovo omiljena slastica na svijetu, koja jednostavno ne izlazi iz mode. Tome svakako pridonosi i bogata ponuda gotovih pudinga raznovrsnih aroma.

Način pripreme

Kuhanje pudinga traje svega par minuta, a ovisno o daljnjoj primjeni kuhanog pudinga ovisi vrijeme, način hlađenja, dodaci i ukrašavanje. U puding se može umiješati slatko vrhnje, nasjeckani orasi, lješnici ili bademi, te svježe voće ili voće iz kompota. Ova slastica se još poslužuje sa piškotama ili puslicama od bjelanaca.

Zdrava hrana

U Americi je krajem 19. stoljeća puding promoviran kao zdrava hrana za djecu i nemoćne. U to je ubrajan čak i puding od čokolade s tada modernom i posebno zdravom tapiokom.

Filmsko priznanje

Hasty puding je prestižno filmsko priznanje koje dodjeljuje dramska grupa „Hasty Pudding Theatricals“ sa univerziteta Harvard pojedincima koji su svojim radom ostvarili trajan doprinos svijetu zabave.

Otkud dolazi

Danas se puding često povezuje s pudingom u prahu, jer rijetko se ko odluči pripremiti „pravi“ puding kod kuće. Ali, otkud dolazi puding u prahu? Instant-puding izmislio je britanski ljekar Alfred Bird zato što je njegova supruga bila alergična na jaja.

Nastanakpuding

Preporučujemo

Pripremite savršeni snijeg od bjelanjaka

12/12/2022

Kako da vam meso bude sočno

24/10/2022

Ukiseljeno povrće prava je poslastica

10/10/2022

Skuhajte makarone koji se neće zalijepiti

05/10/2022

Mali trikovi za ukusan pire

14/09/2022

Kako kombinirati tjestetninu sa sosevima

22/08/2022

Jednostavna zamjena šećera u poslasticama

16/08/2022

Šoljice napravljene od taloga popijene kafe

05/08/2022

Spasite supu ili čorbu trikom italijanskih kuhara

01/08/2022

Hrana koju treba izbjegavati tokom ljeta

19/07/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh