Sastojci:
6 jaja,
šoljica šećera,
1/2 šoljice ulja,
šoljica mlijeka,
kašika limunovog soka,
3 šoljice brašna,
vanilin šećer,
prašak za pecivo,
10 krupnih smokvi,
2 kašike griza ili prezle,
125 g maslaca.
Priprema:
1. Pleh za pečenje premazati maslacem, posuti grizom ili prezlama i rasporediti smokve koje ste prethodno očistili od peteljki, oprali i narezali na kolutove.
2. U dubljoj posudi izmiješati jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Postepeni dodati ulje, mlijeko, u koje ste prethodno stavili limunov sok, i na kraju brašno s praškom za pecivo.
3. Tijesto preliti preko smokvi i peći u rerni na 200 stepeni.
4. Kad kolač porumeni i odvoji se od pleha za pečenje, izvaditi ga da se kratko ohladi.
5. Zatim ga premjestiti na tanjir, ali tako da su smokve s gornje strane.
6. Po želji kolač premazati slatkim vrhnjem, izrezati kao tortu i dodatno ukrasiti svježim smokvama.