Sastojci:

6 jaja,

šoljica šećera,

1/2 šoljice ulja,

šoljica mlijeka,

kašika limunovog soka,

3 šoljice brašna,

vanilin šećer,

prašak za pecivo,

10 krupnih smokvi,

2 kašike griza ili prezle,

125 g maslaca.

Priprema:

1. Pleh za pečenje premazati maslacem, posuti grizom ili prezlama i rasporediti smokve koje ste prethodno očistili od peteljki, oprali i narezali na kolutove.

2. U dubljoj posudi izmiješati jaja, šećer i vanilin šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Postepeni dodati ulje, mlijeko, u koje ste prethodno stavili limunov sok, i na kraju brašno s praškom za pecivo.

3. Tijesto preliti preko smokvi i peći u rerni na 200 stepeni.

4. Kad kolač porumeni i odvoji se od pleha za pečenje, izvaditi ga da se kratko ohladi.

5. Zatim ga premjestiti na tanjir, ali tako da su smokve s gornje strane.

6. Po želji kolač premazati slatkim vrhnjem, izrezati kao tortu i dodatno ukrasiti svježim smokvama.