Kafoljupci pažnja: Naučite pripremati semifreddo ili puding od kafe

po Senan Dervisevic

Kafa je postala nezaobilazan dio života većine nas i rijetki bez nje mogu započeti dan. Osim kao napitak kafa može biti i dio slastica. Mi vam predlažemo desert koji će zadovoljiti nepca i najzahtjevnijih ljubitelja kafe.

Sastojci za 4 osobe:

60 ml kafe

4 žumanca

80 g šećera

350 ml slatkog vrhnja

100 g sira mascarpone

Priprema:

1. Šećer otopite u kafi i napravite sirup.

2. Žumanca umutite na pari i kad postanu kremasti u njih postepeno umiješajte kafu. Miješajte na pari dok ne dobijete kremu.

3. Ohladite kremu.

4. Umutite lagani šlag od kojeg odvojite dvije kašike i tom količinom razrijedite mascarpone.

5. Ostatak šlaga pomiješajte s kremom od kafe i tek kada dobijete homogenu smjesu umiješajte mascarpone. Smjesom napunite posudice i stavite na 5 sati u zamrzivač. Deset minuta prije posluživanja izvadite iz zamrzivača. Po želji ih ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

 

Preporučujemo