Kaiserschmarren – austrijske palačinke: Kraljevski drobljenac

po Vasa Kuharica

Za pripremu austrijskih palačinki poznatih i kao kraljevski drobljenac ne treba puno vremena. Umjesto stajanja uz tavu i okretanja hrpe palačinki, napravite jednu do dvije „poštene palačinke“ i svi sretni i zadovoljni.

Sastojci:

4 jaja

250 ml mlijeka

40 g šećera

160 g glatkog brašna

50 g maslaca

so

šećer u prahu

Priprema:

  1. Prvo odvojite žumanca od bjelanaca. Istucite čvrst snijeg od bjelanaca, a žumancima dodajte mlijeko i brašno, malo ih posolite i dobro izmiješajte glatku smjesu.
  2. Smjesi od žumanaca dodajte tučeni snijeg i lagano, ali temeljito izmiješajte kuhačom.
  3. U veću tavu stavite maslac pa kad se rastopi, ulijte cijelu smjesu.
  4. Ispecite donju stranu na srednje jakoj vatri. Zatim lopaticom okrenite tijesto na drugu stranu, pecite 2 – 3 minute pa ga lopaticom ili viljuškom natrgajte na veće komade.
  5. Još malo pecite i nastavite oprezno okretati komade sve dok ne budu gotovi, ali pritom ih nikako nemojte stiskati. Istresite ih na tanjir, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Preporučujemo