Sastojci:

jufke koje ste pripremili uz dodatak jednog žumanca u tijesto,

4 jaja,

6 kašika meda,

30 dkg kajmaka skinutog sa punomasnog mlijeka,

15 dkg mljevenih badema,

70 dkg šećera za agdu,

sok jednog limuna.

Priprema:

1. Umutiti žumanca i u njih umiješati med i kajmak. U smjesu dodati čvrsto umućena bjelanca. Potom dodati mljevene bademe i sve dobro izmiješati.

2. U namašćenu tepsiju staviti deblju jufku, pa je tanko preliti filom. Potom staviti drugu koru, pa po njoj fil. Tako ponavljati četiri puta. Baklavu prekriti jufkom.

3. Preliti je otopljenim maslacem i peći 10 minuta na jakoj vatri, na oko 240-250 stepeni, a onda 30 minuta na 100 stepeni.

4. U međuvremenu pripremiti agdu tako što ćete staviti šećer u vodu, ali tako da bude prekriven vodom samo jedan centimetar. Kad se šećer rastopi na vatri i pretvori u gustu agdu u nju dodati sok jednog limuna.

5. Prije zalijevanja kajmak-baklavu izrezati na kocke. Tek nakon toga je preliti agdom i staviti u toplu rernu.

6. Ovako pripremljena kajmak-baklavu ostaviti u rerni preko noći, a sutradan je servirati.