Ostaci od ručka ili večere vrlo često završe u smeću zbog toga što se ljudi boje pregrijavanja ili nisu sigurni koje namirnice smiju, a koje ne smiju podgrijavati.
Međutim, ostaci hrane se itekako mogu dobro iskoristiti. Naprimjer, od pečenog pileta, koje ste imali u nedjelju za ručak, u ponedjeljak možete napraviti toplu ili hladnu salatu od piletine, dok od nekog drugog mesa sutradan možete napraviti, recimo, rižoto.
Neke su namirnice ukusnije hladne, neke radije grijemo, a i prilikom grijanja se razlikujemo, neki koriste mikrovalnu, neki rernu, a neki i pečeno meso uporno griju na plinu.
Pizza
– Najbolje grijati: U dubokoj, gusanoj tavi
– Savjet: Podgrijavajte pokriveno ne više od pet minuta.
Supe
– Najbolje grijati: Na šporetu
– Savjet: Dodajte četvrt čaše vode kako biste razblažili okus.
Mafini
– Najbolje grijati: U rerni
– Savjet: Prvo 15-ak minuta grijte pod folijom ili pokriveno, a zatim nekoliko minuta bez folije.
Odresci i piletina
– Najbolje grijati: U dubokoj, gusanoj tavi
– Savjet: Prije podgrijavanja razrežite na manje komade.
Pečeno povrće
– Najbolje grijati: U rerni
– Savjet: Poprskajte povrće prije grijanja s malo maslinovog ili nekog drugog ulja.
Kuhano povrće
– Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici
– Savjet: Raširite povrće na tanjiru i prekrijte ga papirnatim ručnikom da upije višak tekućine.
Tjestenina
– Najbolje grijati: Na šporetu
– Savjet: Dodajte malo vode i ulja.
Razni složenci od tjestenine ili krompira
– Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici
– Savjet: Prekrijte jelo papirom za pečenje koji ste prethodno izbušili da prolazi zrak.
Jela iz woka
– Najbolje grijati: U mikrovalnoj pećnici
– Savjet: Povremeno promiješajte i ostavite da odstoji desetak minuta prije jela.
Morska jela
– Najbolje grijati: U pećnici
– Savjet: Podgrijavajte na laganoj temperaturi dovoljno dugo.