Kako iskoristiti ostatke piletine

po Vasa kuharica

Piletina je namirnica koja se može pripremati na razne načine, a ostaci od ručka se mogu uz malo mašte pretvoriti u još jedan ukusan obrok.
Postoji mnogo recepata koji će vam omogućiti da svoju omiljenu porciju proteina iskoristite za još jedan ručak! Možete je ubaciti u juhe, sendviče ili salate, a ona će ostati jednako ukusna.

Kuhana piletina može se u frižideru čuvati do 3 dana, a bilo koja vrsta hrane koju želite iskoristiti kasnije mora biti što prije ohlađena te pohranjena u frižider. Podgrijati se smije samo jednom.

Za juhu, iskoristite ostatke piletine, poigrajte se začinima poput ruzmarina, paradajza i ljute papričice da joj podarite novi okus. Najlakše je od ostatka mesa napraviti ukusan topli sendvič!

Ostatke pilećeg mesa možete dodati bilo kojoj salati, koja može biti ukusan obrok ili međuobrok. Donosimo nekoliko recepata:

Hladna salata od piletine

Sastojci:

Šolja očišćenih mahuna,

piletina narezana na trakice ili komadiće,

2 kašike pinjola,

svježe mljeveni biber i prstohvat soli,

2 kašike limunovog soka,

2 kašike maslinovog ulja,

bijeli luk po želji.

Prirema:

  1. Mahune skuhajte i pustite da se ohlade.
  2. U međuvremenu pinjole prepržite na tavi. Ohlađene mahune pomiješati sa svim sastojcima.

Quesadilla s piletinom

Sastojci: 

Šolja nasjeckane piletine,

šolja nasjeckanog tvrdog sira,

kumin,

kašičica nasjeckane ljute papričice,

umak od paradajza,

tortilje.

Priprema:

  1. U maloj posudi pomiješate sve sastojke osim umaka od paradajza.
  2. Zagrijte malu tavu na vatri te na nju stavite tortilju na koju ćete staviti masu s piletinom.
  3. Prekrijte drugom tortiljom.
  4. Pecite tako nekoliko minuta.
  5. Kada je gotovo prerežite na 6 komada i prelijte umakom od paradajza.

Preporučujemo