Od svega dva sastojka i uz minimum uloženog truda napravite savršeno blag i ukusan domaći krem sir. Odličan je kao namaz, možete ga koristiti za soseve, a najbolji čizkejk napravićete upravo s njim.
Za sir je najbolje koristiti domaće mlijeko, ali ako koristite kupovno, birajte ono s najvećim procentom mliječne masti.
Sastojci: 1 l punomasnog mlijeka, 2 kašike punomasnog jogurta, soli po želji, 4 sloja gaze ili veoma tanke pamučne tkanine, plastična cjediljka i posuda u koju ćete cediti surutku, dekica.
Priprema:
1. Mlijeko kuhajte na tihoj vatri dok ne provri. Ako želite masniji sir, kuhajte mlijeko malo duže da ispari više vode. Ostavite da se prohladi. Temperatura je dobra kada stavite prst u mlijeko i ne možete ga držati više od 10 sekundi.
2. U tako prohlađeno mlijeko umiješajte jogurt, poklopite pa uvijte u dekicu i ostavite da stoji 6–8 sati na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli. Nakon toga prebacite posudu u frižider i držite je još toliko da se ukiseljeno mlijeko dobro ohladi i stegne. Što je mlijeko bilo masnije, kiselo mlijeko će biti čvršće i gušće i imat ćete manje surutke pri cijeđenju.
3. Sutradan malo pokvasite gazu i dobro ocijedite, pa njom obložite plastičnu cjediljku koju ćete staviti na jednu veću posudu. Preko gaze pažljivo ulijte kiselo mlijeko, ništa ne miješajte pa ostavite u frižideru da stoji 48 sati.
4. Sir se treba cijediti, bez pritiskanja ili miješanja. Na kraju pažljivo prespite sir u neku posudu i uživajte.