Kako odabrati najbolji zaslađivač za kafu

po Senan Dervisevic

Tržište je preplavljeno različitim izvorima šećera, pa je ponekad teško odlučiti se za najbolju varijantu.

Nutricionisti se slažu da bi dnevno trebalo unositi minimalne količine šećera, odnosno da bi namirnice bogate šećerom trebale sadržati tek 10 do 15 posto hrane koju unosimo u organizam.

1. Stevija – zdrav i prirodan zaslađivač koji se dobiva preradom lišća istoimene biljke kaja, potječe iz Paragvaja. Ono je čak 30 puta slađe od šećerne repice koja se koristi za tradicionalnu proizvodnju kristalnog šećera.

2. Med – gusti sok koji prave pčele od cvjetnog nektara. Postoji nekoliko desetaka različitih vrsta meda s obzirom na izvor nektara (npr. bagremov, cvjetni, livadni, kaduljin…), ali i konzistenciju ploda.

Nutricionisti ga posmatraju više kao kompletnu namirnicu nego kao izvor slatkoće. Ne čudi stoga što je riječ i o veoma kaloričnoj namirnici – u jednoj kašičici meda nalazi se oko 60 kalorija.

3. Kokosov šećer – dobiva se iz biljnog soka kokosovih cvjetnih pupoljaka, koji se potom suši na visokim temperaturama i zbog kog ima tamniju boju poput smeđeg šećera.

4. Agava sirup – ovaj prirodni zaslađivač koji se dobiva iz južnoameričkog kaktusa nazivaju još medena vodica. Slađi je i rjeđi od meda pa se koristi u vrlo malim količinama. Prilagođen je upotrebi dijabetičara i osoba osjetljivih na šećer jer ima nizak glikemijski indeks.

5. Smeđi šećer – proizvod koji se dobiva djelimičnim rafiniranjem šećerne trske, zbog čega ima tamniju boju od klasičnog rafiniranog šećera. Karakteriziraju ga vlažnost i ljepljivost. Na tržištu se nalazi dosta “lažnjaka” koji su zapravo samo obojeni bijeli šećeri. Pravi smeđi šećer podložan je grudvanju, što usporava primjenu u domaćinstvu.

6. Kristalizirani bijeli šećer – proizvod rafiniranja šećerne repe i šećerne trske. Karakteriziraju ga velika slatkoća i snježnobijela boja kristalića.

7. Vještački zaslađivači – sukraloza, aspartam, sorbitol, ciklamat i manitol samo su neke vrste vještačkih zaslađivača koji se sintetiziraju industrijskim putem, a koje su dostupne na tržištu u obliku tečnosti, praškova ili tabletica.