Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Kako pripremiti mekanu, sočnu junetinu

po Vasa kuharica 13/08/2019
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Ponekad se može činiti da je junetinu teško pripremiti a da ne postane tvrda i žilava, ali taj zadatak postaje lak uz nekoliko trikova. Dva su osnovna načina kako postići da junetina bude mekana i sočna, a podrazumijevaju prethodno omekšavanje i metodu pripreme.

 

Omekšavanje je proces u kojem se razgrađuje kolagen u mesu, omogućavajući da ono postane i ostane mekano. Ovim postupkom smanjuje se sušenje mišićnih vlakana u mesu tokom kuhanja. Najdirektniji način kako da se to postigne je fizičko oštećenje strukture mišićnih vlakana i vezivnog tkiva udaranjem batom za mesom ili mljevenjem. Ali, postoje i druge, mnogo sofisticiranije metode omekšavanja mesa, a jedna od najpopularnijih je mariniranje.

 

Marinade imaju dvostruku ulogu: i omekšavaju i aromatiziraju meso. Ključ leži u činjenici da kiseline u marinadi slabe mišićno tkivo i povećavaju sposobnost mesa da zadrži vlagu. Popularni sastojci za marinade koji će izvršiti svoj posao uključuju sirće, ulje i začinsko bilje.

 

Pri upotrebi marinade vrijedi pravilo: što se meso duže marinira, učinak je bolji. Ipak, marinade nisu svemoguće, one samo pomažu, a završni posao pripada načinu pripreme mesa.

 

Najzahvalniji način pripreme mekanih junećih odrezaka je dinstanje u dosta vode, uz dodatak maslinovog ulja dok mišićna vlakna pod viljuškom ne budu mekana i ne počnu se lako odvajati.

 

dinstanjejunetinamarinada

Preporučujemo

Begova čorba

04/01/2023

Recept za slasne juneće okruglice

04/01/2023

Kartoffel Kloesse – Prefine okruglice od krompira

28/12/2022

RECEPT: Tagliatele sa tikvom | KUHAJMO ZAJEDNO

21/12/2022

Punjena piletina

21/12/2022

Marinirani ražnjići

20/12/2022

Gurmanski ćevap

20/12/2022

Punjeni pileći batak i zabatak

20/12/2022

Pečena repa s kriškama naranče

13/12/2022

Švicarsko jelo: Palačinke od krompira

09/12/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh