Kako pripremiti rižoto

po Vasa kuharica

Riža je namirnica koja je u samom vrhu zastupljenosti u ljudskoj prehrani. Tome zasigurno pridonosi njena svakodnevna upotreba u najmnogoljudnijim zemljama – Kini i Indiji. Ništa manje nije zastupljena niti u mediteranskim zemljama Evrope.

Posebno je vole Italijani koji su ponosni na svoj rižoto i Španci na svoju paelju. Bezbroj je načina pripreme riže a najpopularniji je zasigurno – rižoto. Danas postoji na hiljade vrsta riže, a za rižoto se najčešće koristi riža kratkog zrna koju znamo pod imenom Arborio ili Carnaroli.

Naravno da ima još mnogo vrsta riža za rižota, ali ova je najčešće na policama naših supermarketa. Za pripremu rižota potrebne su nam sljedeće stvari: tava ili posuda debljeg dna, oko litar povrtnog, pilećeg ili ribljeg temeljca (ovisno o vrsti rižota), riža kratkog zrna (Arborio ili Carnaroli) i ekstra djevičansko maslinovo ulje, malo maslaca i svježe naribani parmezan.

Cijelo umjeće izrade rižota leži u tom snažnom mješanju na kraju kako bi riža oslobodila ostatak škroba a vi dobili vrhunsko jelo.

Preporučujemo