Kako se prave burgeri od krompira

po Senan Dervisevic

Krompir je nezaobilazna namirnica u ishrani ljudi. Nažalost, mnogi ga jedu samo ako je pripremljen sa obiljem masnoće. Međutim, krompir pripremljen bez ili sa minimalnom količinom masnoće je zdrav, niskokaloričan obrok koji obiluje prehrambenim vlaknima koja doprinose zaštiti od hroničnih bolesti. 

Sastojci:

350 grama bijelog brašna

1/2 šolje krompir-pirea

35 grama mlijeka sa nižim procentom masnoće

3 kašike smeđeg šećera

1 veće jaje

2 kašičice kvasca

58 grama istopljenog putera

220 grama tople vode

Priprema:

1. Sjedinite sve sastojke i mijesite tijesto oko 5 minuta, dok ne postane meko.

2. Položite tijesto na nauljen pleh i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko jedan sat.

3. Kada se tijesto podigne, podijelite ga na 6 dijelova i od svakog napravite po jednu lopticu.

4. Stavite burgere na nauljen pleh i ostavite još 45 do 60 minuta, dok ne dosegnu dvostruku veličinu.

5. Pecite ih na 175 stepeni 25 do 30 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu nijansu.

6. Izvadite pleh iz rerne i ostavite burgere da se ohlade. Gotove možete čuvati u zamrzivaču do 2 mjeseca.