Kako to rade Italijani: Prilog sa krompirom i paradajzom

po Senan Dervisevic

Sastojci:

750 g bijelog krompira,

6 suhog paradajza,

75 g oštrog pšeničnog griza,

150 g brašna,

1 jaje plus 1 žumance,

30 g plus 1 kašika putera,

so,

vezica nane i malo parmezana.

Priprema:

1. Krompir kuhati oko 20 minuta.
2. Paradajz isjeći na sitne kockice.
3. Krompir ocijediti, preliti hladnom vodom, oguliti i dok je još vruć izgnječiti.
4. Dodati griz, sjediniti masu i pustiti 5-10 minuta da naraste.
5. Dodati brašno, jaje, žumance i puter i zamijesiti glatko tijesto. Začiniti solju, dodati paradajz i kratko mijesiti.
6. Od tijesta vlažnim rukama formirati 12 knedli. Staviti puno slane vode da prokuha, ubaciti knedle, skinuti s vatre i ostaviti da stoje 15 minuta.
7. Posuti ih nanom i parmezanom. Odličan su prilog šniclama.

Preporučujemo