Sastojci:

4-5 patlidžana,

250 g luka,

1 kg svježeg paradajza,

100 g zelenih maslina,

50 g kapara,

1 ljuta papričica,

2 stabljike celera,

100 ml ulja,

3 kašike sirćeta,

so,

1 kašika šećera,

bosiljak (svježi ili sušeni),

1 kašika začina.

Priprema:

  1. Patlidžane narezati na manje kocke, posoliti i ostaviti da stoje najmanje pola sata.
  2. U veliku tavu staviti dio ulja i nasjeckani luk, kratko ga popeći i dinstati uz dolijevanje malo vode dok ne omekša. Dodati narezani paradajz zajedno sa tekućinom i nastaviti dinstati dok se umak ne zgusne.
  3. Patlidžane isprati vrućom vodom, ocijediti i dobro osušiti pa ga popeći u posebnoj tavi na preostalom ulju. Dodati stabljike celera koje ste narezali na komadiće i sve zajedno još kratko popeći.
  4. Zatim patlidžane s celerom umiješati u umak od paradajza, dodati narezane masline, oprane i ocijeđene kapare i začin. Sve izmiješati i dinstati još oko pet minuta. Posuti šećerom, dodati sirće i sitno nasjeckanu ljutu papričicu.
  5. Nakon nekoliko minuta ugasiti vatru i jelo pokriti poklopcem. Pred kraj kuhanja dodati bosiljak.
  6. Kaponatu možete pripremiti u većoj količini i imati je u frižideru za nekoliko dana.