Karamela mafini za dezert

po Vasa kuharica

Sastojci:

70 g maslaca,

malo biljnog ulja,

125 g šećera,

1 kašika vanilinog šećera,

2 jaja,

80 ml slatkog vrhnja,

125 g brašna,

85 g tamne čokolade,

80 g mliječne čokolde,

500 g karamele.

Priprema:

1. Za tijesto/smjesu: Rastopite na pari tamnu čokoladu i maslac, dobro miješajte dok ne dobije glatku smjesu, maknite s vatre. Dodajte šećer, vanilin šećer, brašno, dvoje jaja, i sve dobro promješajte.

2. Ugrijte rernu na 180 stepeni. Premažite kalupe za muffine biljnim uljem i ulijte u svaku izmiksanu smjesu. Pecite muffine 12 minuta. Kada su pečeni, maknite ih iz rerne i pustite da se ohlade.

3. Za glazuru: U lonac stavite slako vrhnje i mliječnu čokoladu. Miješajte bez prestanka dok se ne sljube. U blenderu usitnite karamelu. Svaki muffin prelijte vrhnjem i čokoladom, a vrh pospite karamelom.

 

Preporučujemo