Kari s povrćem i piletinom

po Vaša Kuharica

Sastojci:

500 g pilećih prsa,

1 mrkva,

2 glavice luka,

1 tikvica,

1 crvena paprika,

pola glavice brokule,

1 kašičica karija,

2 kašike sojinog umaka,

komad đumbira,

1 dl kokosovog mlijeka,

so, biber, ulje.

23

  1. Piletinu narezati na prutiće. Povrće oprati i također narezati na prutiće, brokulu razrezati na cvjetiće luk na kolutove, a đumbir naribati. U woku ili u velikoj tavi zagrijati malo ulja. Na vrućem ulju kratko popeći piletinu sa svih strana dok ne dobije zlatno-žutu boju, pa je izvaditi na stranu.
  2. Na masnoću na kojoj se peklo meso staviti najprije luk, pa mrkvu, brokulu i papriku, đumbir i na kraju, nakon nekoliko minuta, tikvicu. Posuti karijem, solju i biberom i kratko popržiti sve zajedno da se prožmu okusi. Kad ispari tekućina, vratiti meso u tavu i preliti sojinim umakom te kokosovim mlijekom.
  3. Dinstati još nekoliko minuta, ali pripaziti da se povrće ne prekuha i da jelo ne ostane bez umaka. Poslužiti vruće, uz kuhane rižine rezančiće ili rižu.

Preporučujemo