Sastojci za tijesto:
100 g glatkog brašna,
50 g smeđeg šećera,
100 g maslaca.
Za srednji sloj:
100 – 120 g grubo nasjeckanih oraha ili badema,
60 g kokosa,
350 ml namaza od karamele,
2 kašičice ekstrakta od vanilije.
Za posipanje:
grubo nasjeckana čokolada.
Priprema:
- Ugrijte rernu na 180 stepeni, namastite pleh i blago ga pospite brašnom. U posudi sjedinite komadiće maslaca, brašno i šećer, a zatim tako dobiveno tijesto pecite 10 minuta na plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- U međuvremenu izmiješajte nasjeckane orahe, kokos i namaz karamele u jednoličnu smjesu. Karamelu ćete dobiti od pola litra punomasnog mlijeka, 20 g maslaca, 150 g šećera, kašičice vanilije i prstohvata soli. Pustite mlijeko da zavri, zatim ga maknite s vatre pa dodajte sve preostale sastojke. Lagano miješajte i nemojte više stavljati na vatru. Ta smjesa također se mora stisnuti, najbolje preko noći u frižideru. Tako dobivenu smjesu jednolično razmažite po napola pečenom tijestu i pecite još 15 minuta.
- Kad se cijela smjesa malo ohladi, grubo narendajte čokoladu, a kad se sve sjedini, izrežite keksiće.