Sastojci:
Bundeva od 2 kg sa širim dnom,
1,5 kg kelja,
1 šoljica riže,
300 g mljevenog mesa,
glavica luka,
čaša kisele pavlake,
2 jajeta,
500 g tvrdog punomasnog sira,
malo maslinovog ulja,
3 do 4 paradajza,
malo bosiljka,
kašika začina,
so, biber.
Priprema:
1. Obarite kelj u slanoj vodi, pa ga isijecite na trake i ocijedite. Rižu, također, skuhajte i ohladite, a mljeveno meso izdinstajte s lukom i začinite po ukusu. Sve pomiješajte i sjedinite sa snijegom od umućenih bjelanaca.
2. Isijecite sir na kriške. Pomiješajte pavlaku, žumanca, začin i sjeckani bosiljak.
3. Na dnu oprane i od sjemenki očišćene bundeve s odsječenim poklopcem poredajte sir, preko njega nanesite smjesu s keljom, rižom i mesom, pa opet sir i fil s keljom dok ima sastojaka, vodeći računa da kelj bude na vrhu. Na kraju sve zalijte pomiješanom pavlakom, jajima i začinima, a na vrhu musake rasporedite kriške paradajza i prelijte sa malo ulja.
3. Bundevu poklopite sopstvenim poklopcem i u odgovarajućoj posudi pecite u rerni 40 minuta na 200 stepeni. Ovako spremljena musaka ukusna je i hladna.