Sastojci:
20 dag sjeckanih lješnjaka,
10 bjelanaca,
15 kašika šećera,
1 kašika jabukovog sirćeta,
10 dag čoko namaza.
Za fil:
1,5 l mlijeka,
10 kašika brašna,
10 žumanjaca, 10 kašika šećera,
1 kesica pudinga od vanilije,
26 dag margarina,
3 kesice vanilin šećera,
10 dag čokolade za kuhanje,
5 dag margarina,
6 kašika mlijeka,
3 kesice šlag pjene,
malo mljevenih lješnjaka.
Priprema:
1.Na lim 28×34 cm staviti masni papir, još ga malo premazati margarinom i po papiru ravnomjerno posuti sjeckanje lješnjake. Izraditi bjelanjke i šećer, dodati kašiku jabučnog sirćeta i smjesu pažljivo istresti na lješnjake.
2. Peći u rerni zagrijanoj na 150 stepeni sat vremena. Kada je pečeno izvaditi iz rerne i staviti na tacnu, okrenuti naopako – tako da lješnjaci budu gore. Odmah, onako vruće, premazati nutelom.
3.Skuhati fil od mlijeka, šećera, žumanjaka, brašna i pudinga. U hladno dodati izrađeni margarin i vanilin šećer. Podijeliti na dva dijela. Jedan dio ostaje kakav je, a u drugi dodati otopljenu čokoladu.
4.Kašikom za sladoled vaditi naizmjenično svijetle i tamne kugle i slagati na koru.