Čokoladna torta Kinder Pingui posebno će razveseliti najmlađe ukućane, a i savršen je odabir za svečane trenutke

 

Sastojci za kore:

10 svježih jaja

200 g šećera

2 paketića vanilin šećera

5 kašika baby griza

5 kašika brašna

5 kašika gorkog kakaa

5 kašika bagremovog meda

1 kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

50 ml mlijeka

270 ml ulja

 

Fil:

700 ml slatkog vrhnja

1 paketić želatine

50 ml mlijeka

2-3 kašike bagremovog meda

pola kašičice arome vanilije

1. glazura (za fil)

120 g čokolade za kuhanje

70 g maslaca

1 kašika vode

2. glazura (na kolaču)

220 g čokolade za kuhanje

100 g maslaca

3 kašike ulja

1 kašika vode

1 kašičica meda

 

Priprema:

  1. Za biskvit istucite 5 jaja i 5 žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom…. tucite nekoliko minuta najjačom brzinom dok masa ne postane kremasta i gusta. Prosijati brašno, prašak, kakao i dodati griz. Umiješati ih drvenom kuhačom naizmjenično sa mlijekom i uljem, zadnje umiješati snijeg od bjelanaca.
  2. Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) obložene pek papirom.
  3. Peći zajedno u pećnici s ventilatorom na temperaturi od 160 stepeni oko 15 minuta.
  4. Izvaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpama.
  5. Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti na pari (nikako prokuhati) uz stalno miješanje.
  6. Staviti na stranu neka se malo ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno slatko vrhnje, izmiksati u šlag, dodati pripremljenu želatinu, mlijeko, med i vanilin esenciju.
  7. Pola kreme premazati po prvom biskvitu. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim, tankim nožem. Staviti u frižider da očvrsne.
  8. U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu. Bitno je da smjesa ne prokuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno miješanje. Najbolje na pari.
  9. Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz frižidera i kašiku po kašiku kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite nožem.
  10. Drugi biskvit izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač. Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada.
  11. Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu.