Kineski puding od riže za desert

po Vasa kuharica

Sastojci:

250 g riže,

100 g grožđica,

kašika naribane narandžine korice,

100 g šećera,

vanilin šećer.

Za preljev:

200 ml vode,

kašika škrobnog brašna,

2 kašike limunovog soka, 1

100 g šećera.
Priprema:
1. Rižu skuhajte i procijedite. Zatim dok je još vruća umiješajte šećer, vanilin šećer, koricu narandže i miješajte dok se šećer ne otopi.
2. Kalup za puding premažite maslacem, rasporedite oprane grožđice, preko njih ravnomjerno rasporedite rižu i kuhajte na pari 30-ak minuta.
3. Vodu, šećer i limunov sok zagrijte do vrenja, a zatim dodajte škrobno bražno, koje ste razmutili u malo vode. Sve kratko prokuhajte.
4. Kuhanu rižu izvadite iz kalupa i prelijte pripremljenim prelivom.

Preporučujemo