Tijesto:

120 g bijelog, pšeničnog brašna,

80 g ječmenog brašna,

1 kašičica soli,

1 kašičica suhe majčine dušice,

2-3 kašike hladne vode,

150 g hladnog margarina.

Fil:

300 g mladog graška,

2 dl kiselog vrhnja,

100 g punomasnog krem-sira,

1 kašičica suhe majčine dušice,

2 jaja,

2 kašike sjemenki suncokreta,

1 kašika kukuruznog brašna,

malko muškatnog oraščića,

so, biber.

Priprema:

  1. Izmiješati obje vrste brašna, so i majčinu dušicu. Dodati hladni margarin isječen na listiće i malo po malo vode da dobijete kompaktno tijesto. Uviti ga u plastičnu foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.
  2. Kuhati mladi grašak dok ne omekša. Procijediti i ostaviti da se malo prohladi.
  3. Izmiješati krem-sir s majčinom dušicom. Dodati vrhnje i jaja i sve sjediniti. Zatim umiješati kašiku kukuruznog brašna da dobijete masu bez grudvica. Začiniti muškatnim oraščićem, solju i biberom.
  4. Uključiti rernu na 180 stepeni. Pripremiti okrugli pleh prečnika 26 cm.
  5. Razviti tijesto i prebaciti ga u pleh. Napraviti ivicu od 1 cm. Izbockati ga viljuškom.
  6. Na tijesto staviti grašak, a preko preliti masu od sira i jaja. Posuti sjemenkama suncokreta i peći oko 30 minuta.