Klasici: Punjene tikvice

po Vaša Kuharica

Sastojci za paradajz sos:

Maslinovo ulje,

2 čehna pasiranog bijelog luka,

1 kašika ljute papričice,

šolja i po soka od paradajza,

pola šoljice kima,

2/3 šolje pilećeg bujona,

so, biber.

Za fil:

4 tikvice,

1 kašika maslinovog ulja,

pola šolje sjeckanog mladog luka,

3 čehna bijelog luka,

pola šolje sjeckane zelene paprike,

četvrtina šolje rukole,

250 g pilećih prsa, kuhanih i sjeckanih,

1 kašičica kima,

pola kašičice origana,

pola kašičice ljute papričice,

3 kašike pilećeg bujona,

1 kašika paradajz pelata,

so, biber.

Za dekoraciju:

3/4 šolje masnog sira,

rukola.

Priprema:

  1. Za sos na malo maslinovog ulja propržite pasirani bijeli luk pa dodajte ljutu papričicu, kim, bujon od piletine, sok od paradajza, so i biber te kuhajte na umjerenoj vatri desetak minuta.
  2. Stavite vodu da proključa, a rernu zagrijte na 200 stepeni. Tikvice prepolovite pa ih kašikom malo izdubite. Meso od tikvica sitno isjeckajte i ostavite sa strane. Polovine tikvica kuhajte u ključaloj vodi minutu-dvije pa izvadite.
  3. Za fil u većoj tavi zagrijte ulje, dodajte sjeckani luk i papriku te dinstajte dok luk ne postane staklast. Umiješajte meso od tikvica i sjeckanu rukolu, posolite i pobiberite pa pržite još pet minuta.
  4. Dodajte kim, origano, ljutu papričicu, supu, sok od paradajza, kuhajte još nekoliko minuta, ubacite piletinu, promiješajte pa pržite još šest minuta. Četvrtinu šolje sosa koji ste napravili sipajte na dno pleha, pa polovine tikvica poredajte preko i filujte ih.
  5. Odozgo stavite još malo sosa od paradajza i pospite sirom. Prekrijte folijom i pecite 35 minuta. Pospite rukolom prije serviranja.

 

Preporučujemo